Κυριακή 10 Φεβρουαρίου 2013

Πάμε μια βόλτα με τον Γουέμπι;

 Κατανοώ το κείμενο
 
Το κείμενο του  βιβλίου  μας αναφέρεται σε διάφορους διαδικτυακούς τόπους, τους οποίους συστήνει στα παιδιά ο Γουέμπι, ένα φανταστικό πλάσμα  (World Wide Web Παγκόσμιος πληροφοριακός ιστός). Στις ηλεκτρονικές διευθύνσεις που προτείνει, τα παιδιά μπορούν να βρουν εκπαιδευτικές και ψυχαγωγικές δραστηριότητες. Μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες για επιστημονικά θέματα, διαγωνισμούς, εκδηλώσεις, κατασκευές κλπ. Ακόμα, τα παιδιά μπορούν να διασκεδάσουν με , ανέκδοτα, παιχνίδια, ζωγραφιές, κουίζ, αινίγματα και άλλα.
webi
Διάφορες ιστοσελίδες

http://www.junior.gr/

http://www.mathitis.gr/

http://www.imeakia.gr/

http://www.netkids.gr/

http://www.asprilexi.com/

http://family.go.com

http://spaceplace.nasa.gov

ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ

Οι τελικές προτάσεις

Όταν μια δευτερεύουσα πρόταση αρχίζει με έναν  από τους τελικούς συνδέσμους να και για να,  λέγεται τελική. Μπροστά από τους συνδέσμους  αυτούς βάζουμε κόμμα.

Οι τελικές προτάσεις πήραν την ονομασία τους από την αρχαία ελληνική λέξη “τέλος” που σημαίνει σκοπός.

Π. χ. Σε προσκαλώ στο σπίτι μου για να δούμε τηλεόραση ή σε προσκαλώ στο σπίτι μου να δούμε τηλεόραση.
Με το να αρχίζουν όχι μόνο τελικές προτάσεις, αλλά και βουλητικές. Για να τις ξεχωρίζεις, πρέπει να ξέρεις ότι το να των βουλητικών προτάσεων δεν μπορεί να γίνει για να. Π.χ. Κάθισε λίγο, να ξεκουραστείς. (για να ξεκουραστείς) Μπορώ να πάρω το στιλό σου; (εδώ το να δεν μπορεί να γίνει για να) Οι τελικές προτάσεις δεν παίρνουν κόμμα πριν από το να, γιατί είναι συμπλήρωμα του ρήματος.
ΠΡΟΣΟΧΗ: Δεν πρέπει να μπερδεύεις τις τελικές προτάσεις που αρχίζουν με το να με τις προτάσεις που αρχίζουν επίσης με το να και είναι αντικείμενα ρημάτων.
Π. χ. μου είπε να φύγω(η πρόταση να φύγω δεν είναι τελική, γιατί δεν εκφράζει σκοπό. Είναι αντικείμενο του ρήματος είπε)
Βουλητικές προτάσεις
Βουλητικές λέγονται οι επαυξημένες ή δευτερεύουσες προτάσεις που εισάγονται με το να .Με αυτές εκφράζουμε μια  επιθυμία μας,μια ευχή ή μια απλή σκέψη.
Ως προς τις κύριες προτάσεις έχουν τη θέση:
α) αντικειμένου π.χ. Από μικρός έμαθα να λέω την αλήθεια.
Συνήθως παίρνουν τα ρήματα:θέλω,επιθυμώ,παρακαλώ,εύχομαι,συμβουλεύω,αφήνω,μπορώ,μαθαίνω κ. α.
β)υποκειμένου π.χ. Πρέπει να διατηρούμε το χώρο καθαρό
Η Βουλητική πρόταση γίνεται υποκείμενο για τα απρόσωπα ρήματα και τις απρόσωπες εκφράσεις.Απρόσωπα ρήματα είναι τα :πρέπει,μπορεί,ταιριάζει,χρειάζεται,αξίζει,επιτρέπεται
γ)επεξήγησης π.χ.Αυτό είναι τύχη,να κερδίσεις το λαχείο.
                              Έτσι πραγματοποιήθηκε το όνειρό μου να γίνω κτηνίατρος. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου