Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Η παρέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων και η Ναυμαχία του Ναυαρίνου

                                                Λίγα λόγια


 Ποιο ρόλο έπαιξε η Ιερή Συμμαχία στην επανάσταση του1821;


To 1815 συγκροτήθηκε η Ιερή συμμαχία ή Πενταπλή από την Αγγλία,Ρωσία,Αυστρία,Πρωσία και Γαλλία για να δημιουργήσει ένα διπλωματικό πλαίσιο,που θα καταδίκαζε κάθε επαναστατική κίνηση στις χώρες αυτές ή συμμαχικές προς αυτές.

Η Ελληνική επανάσταση αφέθηκε να αντιμετωπιστεί,από την Οθωμανική Αυτοκρατορία που συμφωνούσε με τις απόψεις τις Ιερής Συμμαχίας.Όμως η αντοχή που έδειξαν οι Έλληνες επαναστάτες και η σταθεροποίηση της Επανάστασης σε Πελοπόννησο,Ρούμελη και νησιά  Αιγαίου έως το 1825,οδήγησαν τη Ρωσία και την Αγγλία να αλλάξουν στάση και να ευνοήσουν την προσπάθεια για δημιουργία ελληνικού κράτους.



Τι γνωρίζουμε για τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου;


Στις 24 Ιουνίου του 1827 η  Αγγλία,η Γαλλία και η Ρωσία υπέγραψαν,στο Λονδίνο μια συμφωνία που καθόριζε τους όρους για την ανεξαρτησία  της Ελλάδας.

Η συμφωνία αυτή έλεγε ότι ιδρυόταν ελληνικό κράτος υπό την επίβλεψη του Σουλτάνου.Αν οι δύο εμπόλεμοι δε δέχονταν τους όρους,θα επενέβαιναν οι Μεγάλες δυνάμεις.

Η ελληνική πλευρά δέχτηκε με προθυμία την πρόταση,όχι όμως και ο Σουλτάνος.Οι τρεις στόλοι :γαλλικός υπό τις διαταγές του Δεριγνύ,ο ρωσικός υπό τις διαταγές του Χέυδεν και ο αγγλικός υπό τις διαταγές του Κόδριγκτον,που είχε και το γενικό πρόσταγμα όλων των πλοίων,κατέπλευσαν στην Πελοπόννησο,με σκοπό να επιβάλλουν την κατάπαυση των εχθροπραξιών.Ο Τουρκοαιγυπτιακός στόλος πήρε αψήφιστα τις προειδοποιήσεις του συμμαχικού στόλου.


Στς 8 Οκτωβρίου του 1827 στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου,καταστράφηκε ολοκληρωτικά ο στόλος του εχθρού και μπήκαν θεμάλια για την απελευθέρωση της Ελλάδας.




πηγή:Γ.Σουδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου