Τρίτη 12 Φεβρουαρίου 2013

Η δεύτερη πολιορκία του Μεσσολογγίου- Ο Διονύσιος Σολωμός

 Πλεονεκτήματα της πόλης του Μεσολογγίου.

  • Η πόλη του Μεσολλογγίου παρουσίαζε φυσικά πλεονεκτήματα : το μεγαλύτερο μέρος περιβαλλόταν από λιμνοθάλασσα και από το άνοιγμά της προς τη θάλασσα μπορούσαν να ανεφοδιάζονται οι πολιορκούμενοι.

  • Το υπόλοιπο τμήμα προστατευόταν από τείχος,που είχε ενισχυθεί μετά την πρώτη πολιορκία και από βαθύ πηγάδι -τάφρο.

  • Η νησίδα Βασιλάδι μεταξύ λίμνης και θάλσσας έγινε ένα είδος οχυρού.

  • Επίσης στην πόλη λειτουρούσε νοσοκομείο,μηχανουργείο και γενικότερα μπορούσαν οι κάτοικοι να είναι αυτάρκεις.

Τι έγινε στην πρώτη πολιορκία;

  • Κατά την πρώτη πολιορκία του Μεσολογγίου(15 Απριλίου-12 Δεκεμβρίου) του 1825 το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή.Οι επιθέσεις συντρίβονταν εύκολα,καθώς επίσης ο αποκλεισμός από τη θάλασσα δεν ήταν ισχυρός και εύκολα ο Μιαούλης τον διασπούσε και ανεφοδίαζε τους Μεσολογγίτες.

Πολιορκία και έξοδος του Μεσολογγίου

  • Μετά την αποτυχία που είχε ο Κιουταχής,την πολιορκία ανέλαβε ο Ιμπραήμ στα μέσα Δεκεμβρίου του 1825.Έως και τον Φεβρουάριο οι πολιορκημένοι κρατούσαν γερά.

  • Κατά τον Μάρτιο όμως που ο αποκλεισμός από τη θάλασσα έγινε ασφυκτικός και επομένως δεν υπήρχαν εφόδια και τρόφιμα,η κατάσταση για τους πολιορκημένους έγινε εφιαλτική.

  • Η πείνα άρχισε να θερίζει τους κατοίκους.Επειδή δεν υπήρχε λύση,αποφάσισαν την έξοδό τους από την πόλη.

  • Η έξοδος πραγματοποιήθηκε τη 10η προς 11η Απριλίου του 1826.Το σχέδιο της εξόδου δεν πήγε καλά ,λίγοι διέφυγαν.Οι περισσότεροι σφαγιάστηκαν και αρκετοί πουλήθηκαν ως δούλοι.

Οι Ελεύθεροι Πολιορκημένοι του Σολωμού είναι ένα από τα κορυφαία έργα του εθνικού μαςποιητή.Ο ποιητής στο έργο αυτό αποδεικνύει,σε ποιητικό λόγο,το ηθικό μεγαλείο των Ελλήνων αγωνιστών,που οδηγούνταν με πλήρη συνείδηση στη θυσία για την κατάκτηση της πνευματικής τους ελευθερίας.

       Το σχέδιο εξόδου

 Η έξοδος θα γινόταν σύμφωνα με το σχέδιο που προέβλεπε να χωριστούν σε τρία σώματα και να βγουν συγχρόνως.Ήρθαν σε συνεννόηση με τους καπεταναίους της Στερεάς  να χτυπήσουν κι αυτοί από έξω την ίδια ώρα τον εχθρό,για να διευκολύνουν την έξοδο.Οι άρρωστοι,οι γέροι και οι βαριά πληγωμένοι αποφασίστηκε να μείνουν στην πόλη και να αντισταθούν ως το τέλος.Ξημέρωνε Κυριακή των Βαίων (11 Απριλίου 1826) .Από τη νύχτα δόθηκε το σύνθημα κι άρχισε η ηρωική έξοδος.Ο αιφνιδιασμός,όμως στον οποίο υπολόγιζαν οι μεσολογγίτες,δεν πέτυχε,γιατί το σχέδιο είχε μαθευτεί ο εχθρός αγρυπνούσε και τους περίμενε.Κι ενώ τα δύο σώματα τραβούσαν μπροστά να περάσουν πολεμώντας μέσα από το εχθρικό στρατόπεδο,στο τρίτο σώμα ακούστηκαν φωνές: "Οπίσω,οπίσω,μωρέ παιδιά",που προκάλεσαν μεγάλη σύγχηση και πανικό .Τα γυναικόπαιδα οπισθοχώρησαν προς την πόλη,όπου στο μεταξύ είχαν εισβάλει  οι Τούρκοι.Πολλοί ήταν συγκεντρωμένοι στην μπαρουταποθήκη και όταν μπήκαν οι Τούρκοι μέσα, ο γέρο πρόκριτος Χρίστος Καψάλης έβαλε  φωτιά και τινάχτηκαν όλοι στον αέρα. Στους δρόμους ,στα σπίτια και στους προμαχώνες οι Έλληνες συνέχιζαν το μάταιο πια αγώνα.Οι Τούρκοι κατέλαβαν το Μεσολόγγι και το μετέτρεψαν σε ένα σωρό ερείπια.
Το Μεσολόγγι με τη γενναία του αντίσταση έναν ολόκληρο χρόνο βοήθησε αποφασιστικά τον αγώνα.Η θυσία του κέρδισε το θαυμασμό όλων των λαών της Ευρώπης.Οι κυβερνήσεις τους αναγκάστηκαν να επέμβουν και να πείσουν το σουλτάνο να σταματήσει τον πόλεμο.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου