Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο ο Παπαφλέσσας

                            Ο Ιμπραήμ στην Πελοπόννησο  ο Παπαφλέσσας

Πώς εξελίσσεται η Επανάσταση τον χειμώνα του 1825;
  • Ο Σουλτάνος μπροστά στην ανέλπιστη εξέλιξη που είχε η επανάσταση ζήτησε τη βοήθεια των Αιγυπτίων.Αυτοί έστειλαν μια μεγάληστρατιά η οπία αποτελούνταν από πεζικό και πλοία,με επικεφαλής τον Ιμπραήμ Πασά.
  • Κατέλαβε την Κρήτη και τον Φεβρουάριο του 1825 αποβιβάστηκε στην Πελοπόννησο.Προχώρησε προς την Τρίπολη και το Ναυαρίνο,για να εξασφαλίσει τα πλοία του.
  • Στους Έλληνες είχε ξεσπάσει εμφύλιος πόλεμος.Οι αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε Στερεοελλαδίτες και Πελοποννήσιους,οι φυλακίσεις έμπειρων στρατιωτικών (π.χ.Κολοκοτρώνη),ο άδικος χαμός του Οδ.Ανδρούτσου κ.ά. ήταν μερικά από τα δυσάρεστα γεγονότα που εκμεταλεύτηκε ο Ιμπραήμ για να εισβάλει στη Πελοπόννησο.
  • Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο,οΠαπαφλέσσας στο χωριό Μανιάκι,στις 20 Μαϊου του 1825 με 1.500 άνδρες,έδωσε ένα μάθημα γενναιότητας και αυτοθυσίας στους υπόλοιπους Έλληνες,για να συνεχίσουν τον αγώνα.
Ποια πορεία ακολούθησε ο Ιμπραήμ μετά το Μανιάκι;

  • Ώσπου να καταλάβουν οι πολιτικοί και να κατανοήσουν το μήνυμα της μάχης στο Μανιάκι,ο Ιμπραήμ ανενόχλητος,κατέλαβε την Τριπολιτσά.
  • Μόνο στην περιοχή των Μύλων κοντά στο Άργος,ο Μακρυγιάννης,ο Υψηλάντης και ο Μαυρομιχάλης προσπάθησαν να ανακόψουν την πορεία του τουρκοαιγυπτιακού στρατού.Φάνηκαν τα σημάδια της αδυναμίας των Ελλήνων αγωνιστών να αντιμετωπίσουν οργανωμένο στρατό με τη μέθοδο του κλεφτοπολέμου.
  • Στις 30 Ιουλίου 1825 ο Γάλλος φιλέλληνας Κάρολος Φαβιέρος διορίζεται διοικητής και εκπαιδευτής τακτικού ελληνικού στρατού.Ήλπιζε έτσι η κυβέρνηση των επαναστατών Ελλήνων ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τα στρατεύματα του Ιμπραήμ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου